Image Alt

Overzicht

Inleiding over steenkool en mijnbouw

Steenkool heeft een belangrijke rol gespeeld in de menselijke geschiedenis. Deze zwarte stenen hebben zowel naties opgebouwd als omver geworpen. Op sommige plaatsen, zoals in Limburg, vormden kolen en kolenwinning de bron van inkomsten voor de regio en zorgden niet alleen voor banen, maar ook gemeenschapszin voor de mensen in de regio.

 

Maar waarom was steenkool zo belangrijk? Wat doet het met de samenleving? Hoe werd het gevormd? Was kolenwinning echt enige dat telde?

 

Om het belang van het behoud van de geschiedenis van de steenkoolwinning te begrijpen, is het allereerst belangrijk om de betekenis van steenkool en steenkoolwinning in de regio te ontdekken. Een korte introductie van deze basiskennis is te vinden in de volgende submenu’s.

 

Ontdek en leer alles over de geschiedenis van de steenkoolwinning in Nederland, wat steenkool is, hoe mijnbouw werkt en het sluiten van de mijnen!

Klik op de onderstaande knoppen om elk onderwerp te bekijken!

Wat is steenkool? Hoe wordt het gevormd? Waarom is het belangrijk? Waar wordt het voor gebruikt?

Dit alles en meer vindt u op de volgende pagina.

Mijnmuseum-a
Oranje Nassau Mijn

De opkomst en einde van de kolenwinning in Nederland. Vooral gericht op de provincie Limburg.

Er is meer dan alleen maar zwarte stof en donkere gangen in de mijnen en de winning van kolen. Er komt veel meer bij kijken dan men denkt!

Oude mijn - geen copyright
Sloop van de mijnen

Bekijk hier de nasleep van het sluiten van mijnen en andere interessante statistieken die hiermee verband houden.

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.