Image Alt

Over het project

Het Project

Deze website is gemaakt om de niet vertelde verhalen over de Nederlandse kolenmijnen, die zich in Limburg gevestigd hadden, onder de aandacht te brengen
De website maakt deel uit van het gezamenlijke project in de MA Digital Cultures-cursus ‘Creating Digital Collections’ van de Universiteit Maastricht.

IMG_3437

Het verhaal

Wij kwamen veel problemen tegen en dat werd benadrukt door onze bezoek aan het museum. De verhalen en ervaringen van de kolenmijnen leken iets uit het verleden te zijn, iets waarvan de lokale en jongere generaties zich niet volledig bewust van waren. De kolenwinning was in de 20ste eeuw in Limburg van cruciaal belang. We wilden de geschiedenis en de impact hiervan belichten. Dit bleef vaak onderbelicht.

Elk van de zeven thema’s fungeert als een hoofdstuk van dit overkoepelende verhaal en de thema’s variëren, van het illustreren van de gezondheids- en veiligheidsmaatregelen ondergronds tot het leven van de Heilige Barbara. We hopen dat je daarmee een grotere plaatje van de Nederlandse kolenmijnen te belichtten.

IMG_3666

De nieuwe wereld

We hopen oprecht dat u door onze site te verkennen de wereld van de mijnbouw zult ontdekken. We hopen niet alleen de mijnen meer onder de aandacht te brengen, maar ook de mensen, de levensstijl, de objecten en de verhalen die vaak worden vergeten. Dee hebben wel een belangrijke rol gespeeld hebben in het welzijn van Limburg.

IMG_3647

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.