Image Alt

Vrije tijd & hobby’s

Mijnbouwcultuur, vrije tijd & Hobby’s voor kinderen

Hallo, wees welkom! Wil je meer weten over de mijnbouwcultuur? Alsjeblieft ga mee!

De mijnen speelden een belangrijk rol in de kinderjaren van kinderen van jouw leeftijd en woonachtig in de Limburg. De vaders werkten in de mijnen, de scholen bevonden zich dicht bij de mijnen en de kinderen speelden buiten in de buurt van de mijnen. De jeugd van 60 jaar geleden was heel anders dan die van jou. Maar net zoals jij misschien graag sport, speelt of muziek maakt, hielden de kinderen en jongeren 60 jaar geleden in de mijnstreek van dezelfde dingen.

Plaats:

Het Nederlands Mijnmuseum is gevestigd in Heerlen in de provincie Limburg. Dit gebied stond bekend als het “knooppunt” van de Nederlandse mijnbouw, gespecialiseerd in delven van steenkool.

Voetbal

Ben je geïnteresseerd in voetbal?

In het Westelijke Mijnstreek werd op 15 juni 1926 de amateurvoetbalclub Staatsmijn Maurits vernoemd naar het mijnterrein in Geleen-Lutterade, opgericht. Later werd de naam van de club vervangen door SV Maurits. Naast Sv Maurits was er Limburgia, de club was succesvol, totdat in 1949 een ongeluk gebeurde en 13 mijnwerkers om het leven kwamen. Daarnaast is er ook RODA JC Kerkrade, een van de grootste voetbalclubs van Limburg.

Familie

Hoe was het gezinsleven voor de mijnwerkers?

De mijnwerkers hadden een sterk gemeenschapsgevoel. Ze woonden meestal samen de hetzelfde wijken, in vergelijkbare huizen. Dieren waren erg belangrijk voor de gezinnen, daarom hielden veel mijnwerkers varkens en kippen. Ze gebruikten hun tuinen ook om fruit en groenten te verbouwen. Na hun diensten deden de mijnwerkers een dutje en speelden de kinderen buiten om hun vaders niet te storen.

Muziek & Feesten

Speel je een instrument?

Muziek betekende veel voor de mijnwerkers. Muziek luisteren en muziek maken ontspande de mijnwerkers en was ook erg leuk. Mijnbouwbands en kleine orkesten speelden vaak tijdens ceremonies of evenementen. Muziek spelen in een club was een veel voorkomende hobby. Maar het ging niet alleen om muziek maken. Naar rock-’n-roll-festivals gaan werd ook erg populair, vooral onder de tieners.

Bekijk de video hieronder

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over de hobby’s en vrijetijdsactiviteiten van de mijnwerkers. Ik hoop dat je het leuk vind!

Familiefoto
Familiefoto

Het kwartetspel

Het kwartetspel werd rond 1980 uitgegeven als souvenir. Het spel toont plaatjes uit de Limburgse mijnen. In een kwartetspel is het de bedoeling om vier kaarten (kwartet ) van dezelfde set te verzamelen. De speler met de meeste verzamelde kwartetten wint het spel. Het geld dat met dit spel werd ingezameld, was bedoeld als een bijdrage aan de mijnwerkers die leden aan silicose (stoflongen). Silicose is een longziekte die wordt veroorzaakt door het inademen van stof dat silica bevat. Dit is een klein kristal dat wordt aangetroffen in zand, steen of steenkool. Vooral mijnwerkers die ondergronds werken, lopen gevaar. Na verloop van tijd hoopt silica zich op in de longen en luchtwegen. Dit veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden en veel hoesten. In een later stadium pijn op de borst en gewichtsverlies. De ziekte kan jaren of decennia nadat men blootgesteld is openbaren.

3D-model gemaakt door Anne Funcke

Klaar voor enkele spelletjes? Laten we gaan spelen!

Zoek dezelfde kaarten.

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.