Image Alt

Mijnbouwexpeditie

Mijnwerkers met lamp ondergronds.

“Hallo, ik ben Tom!

Vandaag ben ik je gids zijn en neem je mee op een mijnexpeditie!

De expeditie begint wanneer je er klaar voor bent. Klik op de diavoorstelling hieronder en volg mij op een historisch avontuur over de mijnverleden van Heerlen. ”

Hoe werkte men in de steenkolenmijn?

“Goed gedaan! Maar weet je hoe het in de mijnbouw eigenlijk werkte? Het is een moeilijk proces, maar het is veel interessanter dan de meeste mensen denken. ”

Mijnwerkers met lamp ondergronds.

Tegenwoordig zijn er twee manieren om steenkool te delven: dagbouw en ondergrondse mijnbouw. Bij dagbouw worden meestal grote machines gebruikt om kolen te delven. In het algemeen wordt bij dagbouw een groter deel van de steenkoolafzettingen gedolven dan ondergrondse mijnbouw. Een belangrijk nadeel van dagbouw is de vernietiging van natuurlijke omgeving, landschap en grote stukken natuur. (ADMIN, 2014)

“Een populair en belangrijk aspect van kolenmijnen is de schacht. Hoewel niet alle mijnen er een gebruikten, waren schachtmijnen het type mijnen dat het vaakst in Limburg werd aangetroffen. Ken je ze? Kom meer te weten met een interactieve afbeelding aan de rechterkant! ”

Mijnwerkers met lamp ondergronds.

Schachtmijnbouw wordt gebruikt wanneer het gesteente, het erts of het mineraal te diep onder de grond ligt om dagbouw levensvatbaar te maken, zoals het geval was voor Limburg (Underground Mining, z.j.). Omdat er Limburgse mijnen in waterrijke gebieden werden gebouwd, moesten er grote pompen ondergronds komen om al het water in de mijnen op te pompen (Mijnbouw in Limburg, 2018). Doordat mijnen behoorlijk diep waren, waren de mijnen een warme en modderige plek om in te werken. Toch werden de Limburgse mijnen, toen ze nog in bedrijf waren, beschouwd als een van de veiligste ter wereld (Mijnbouw in Limburg, 2018).

Ondanks de uiteindelijke ondergang van de kolenwinning in de regio, zijn het schachtbok en de schachtgebouw van enkele Limburgse mijnen nog steeds te zien. Zoals de gebouwen van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Mijnbouw gaat gepaard met een groot deel van de gevaren en winsten. Door te ontdekken hoe alles werkte kun je het leven van de mijnwerkers, de mijnen en de kolenindustrie veel beter begrijpen.

Wat is steenkool?

“Deze expeditie was zwaar, net als elke andere mijnexpeditie. Maar we hebben ons doel bereikt en kolen gevonden! Dit is waar alle mijnbouw over gaat. Maar wacht, weet je wat steenkool werkelijk is? “

Mijnwerkers met lamp ondergronds.

Steenkool is al meer dan tweeduizend jaar een bekende energiebron voor de mens. Steenkool, het typisch zwarte of donkerbruine gesteente, wordt voornamelijk gebruikt als brandstof. Vooral in de 20ste eeuw de energiebron. Toen werd bijna alles op kolen – van treinmotoren tot straatverlichting, aangedreven. Je kon ervan uitgaan dat wanneer machines liepen of de straat verlicht werd, dat kolen de energiebron was. Ofschoon steenkool lijkt op een gewone zwarte steen, zijn het eigenlijk overblijfselen van bomen en planten, die miljoenen jaren geleden leefden.

Maar als dit het geval is, hoe ontstaat dan steenkool? Hoe kunnen bomen en planten stenen worden?

350 miljoen jaar geleden, in het Carboon (‘steenkoolhoudend’ vertaling uit het Latijn), bedekten tropische wouden de aarde met hoge groene bomen. Vóór de mensen en de dinosauriërs, waren bomen en kleine planten de grootste veroveraars van de wereld! Zoveel dat dieren ze gewoon niet allemaal konden opeten.

 

Degenen die gespaard bleven van de magen van dieren werden begraven in de grond waar ze miljoenen jaren lagen. Gedurende deze tijd aten bacteriën en schimmels de vegetatie weg (Getting to the Root of How Earth’s Massive Coal Seams Formed, National Geographic, 2016). Gedurende miljoenen jaren veranderde het proces van verval, compressie en de hitte van de aarde de materie eerst in turf en uiteindelijk verder tot steenkool (Coal, z.j.).

Test je kennis

Mijnwerkers met lamp ondergronds.

“Dankjewel, je hulp was van onschatbare waarde tijdens deze expeditie! Laten we na al onze avonturen samen kijken wat je hebt geleerd. ”

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.