Image Alt

Kinderen ontmoeten Barbara

De patroonheilige van de mijnwerkers.

Ontdek het verhaal van de legendarische Heilige Barbara. Leer meer over haar legende en haar betekenis voor de mijnwerkers met quizjes, video’s, afbeeldingen en een stoer 3D-model!

De heilige Barbara was een beschermengel voor mijnwerkers. Ze is een legendarische martelares en de beschermvrouw van de mensen die met explosieven werken!

De Heilige Barbara heeft een bijzondere betekenis voor de mijnbouwcultuur. Mensen die in de mijnen van de regio Limburg werkten en hun gezinnen kwamen uit verschillende landen en achtergronden. De heilige Barbara werd door iedereen aanbeden en om bescherming gevraagd.

“Barbara stond wel in elke mijn. Het beeld stond wel ergens in een hoek of nis, zodat elke mijnwerker het beeld kon zien. De beelden en kruizen werden elke morgen afgestoft, zodat ze er weer netjes uitzagen.”

Hans te Wiele
Ex mijnwerker
Hans te Wiele

De legende van de Heilige Barbara

Wie werd een martelaar genoemd?

Een persoon die is vermoord vanwege zijn religieuze of andere overtuigingen.

Voor welk geloof stierf Barbara?

Barbara groeide op als een heiden en bekeerde zich later tot het christendom.

Leer meer over de Heilige Barbara door dit 3D model

Het is super eenvoudig om dit model te verkennen. Klik gewoon op de nummers in het model.

Wat vind je het leukst?

Wat valt je op?

Deze gipsen plaquette is gemaakt voor een mijnwerker, die opzichter en manager was. Het is gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de heer H.J. Reinaerts (1920-1945), hij werkte bij de Oranje-Nassau mijn II. De plaquette is ontworpen door de beeldhouwer Harry Stump.

3D-model gemaakt door Akvile Valuntaite

Test je kennis

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.