Image Alt

De sterke mijnwerker

Duik in het verhaal van de sterke mijnwerker.

KINDEREN VAN DE MIJNEN

Voor veel jongens was werken in de mijnen hun enige toekomstperspectief. Sommigen begonnen meteen na de basisschool. Ze brachten lange dagen ondergronds door en kropen door nauwe mijngangen om steenkool te delven. Hun kleine postuur werd gezien als een aanwinst voor mijnbouwbedrijven.

Op die leeftijd mochten kinderen officieel niet in de mijnen werken. Mijnbouwbedrijven zouden bij een inspectie aangeven dat de kinderen het vak leerden. Het werd niet als kinderarbeid geformuleerd, maar als onderwijs.

Kinderen werkten om verschillende redenen in de mijnen. Sommigen moesten meehelpen het gezin te onderhouden met een extra inkomen. Maar anderen werkten omdat van hen werd verwacht dat ze in de voetsporen van hun vader zouden treden. In die tijd was het normaal dat zonen de lijn van het beroep van hun vader voortzetten. Voor anderen was dit het enige alternatief om niet naar school te gaan. Sommige kinderen hadden moeite met leren en anderen hadden een vader die, omdat hij zelf mijnwerker was, weinig vertrouwen in het onderwijs. Zelf als ze naar school gingen haakte de kinderen af, nadat ze lage cijfers behaald hadden. In plaats daarvan gingen ze op zoek naar een carrière in de mijnen.

Het oorspronkelijke verhaal

Wat denk je? Denk je dat de sterke mijnwerker inderdaad een held is, zoals te zien is in de strip? Waarom denk je dat?

Bekijk deze 3D-weergave aan de rechterkant om u te helpen een antwoord te vinden. Herken je het? De sterke mijnwerker is gebaseerd op dit specifieke 3D-model en dit 3D-model is gemaakt met behulp van speciale software en afbeeldingen van het originele beeldje.

 

Wil je leren hoe je je eigen 3D-collectie kunt maken? Hier is een link voor meer informatie over het creëren van 3D.

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.