Image Alt

Pauzes

ONDERGRONDSE OVERLEVING: EEN PAUZE ONDERGRONDS NEMEN

Het is heel normaal om te zeggen dat pauzes behoren tot een onderdeel van het werk ondergronds. Er was echter niet altijd de mogelijkheid om voldoende pauze te nemen. En had de mijnwerker pauze zag deze er niet uit, zoals de meeste van ons zich dit kunnen voorstellen.
Mijnwerkers die ongeveer 8 uur in de mijn doorbrachten, mochten een pauze nemen van maximaal 30 minuten. Niettemin dwong de ondergrondse realiteit hen vaak om de pauze op te geven of er slechts een deel van te nemen. Daarom gingen mijnwerkers op zoek naar een handige oplossing die het eten of drinken tijdens het werk eenvoudiger zou maken.

Drinkfles

Dit type drinkfles was heel populair onder de mijnwerkers. Ze waren gemaakt van duurzame materialen, zoals ijzer of aluminium. Deze materialen waren beter bestand tegen eventuele schade door de zware omstandigheden ondergronds. De drinkfles was meestal uitgerust met een ketting, waarmee deze aan de broekriem van de mijnwerker kon worden bevestigd. Op deze wijze had de mijnwerker steeds de mogelijkheid om een slok water, thee of koffie te nemen. De mijnwerker had geen mogelijkheid om zijn fles te vullen. Hij moest zijn hele dienst uitkomen met die ene fles.
Vaak waren ook nog de laatste slokjes moeilijk te drinken, vanwege de geringe hoogte van de pijler.

Ontdek hier het 3D-model. Dit object Dit object behoort tot de collectie mijngereedschap van Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Bekijk het object van dichterbij door op de nummers te klikken.

3D-model gemaakt door Ksenia Frydrych

Tabak
De meeste mijnwerkers vonden het moeilijk om tijdens hun werk of pauze geen sigaretten te kunnen roken. Veiligheidsregels waren strikt tegen roken in de mijnen, vanwege explosiegevaar. Als gevolg hiervan werd snuiftabak of pruimtabak een populaire vervanger voor sigaretten. Stijlvolle kleine dozen, meestal gemaakt van ijzer, waren perfect mee te nemen naar het werk. Ze werden niet alleen tijdens de pauze maar gedurende de hele werkdag gebruikt.

Ontdek hier het 3D-model. Dit object Dit object behoort tot de collectie mijngereedschap van Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Bekijk het object van dichterbij door op de nummers te klikken.

3D-model gemaakt door Ksenia Frydrych

Eten
Als het op eten aankwam, namen de mijnwerkers een eenvoudig en gemakkelijk lunchpakket mee. Vooral handig in een zak of jas mee te nemen ondergrond. Speciaal was de boterham met stroop.
Stroop kon gemaakt worden van appels of peren. Die werden gekarameliseerd en ingekookt tot een dikke massa.
De stroop was niet alleen populair bij de mijnwerkers, maar in alle Limburgse huishoudens vond je de strooppot.

Zelf Appelstroop proberen te maken? Bekijk het recept aan de rechterkant!

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.