Image Alt

Voetbal

Voetbal

Toen in Limburg de steenkolenmijnen werden geëxploiteerd, kreeg de regio arbeiders en hun gezinnen uit het hele land. De mannen werkten voornamelijk ondergronds. Hun zonen wachtten op het moment dat ze oud genoeg waren om in de voetsporen van hun vader zouden treden: werken in een van de mijnen. De moeders en dochters zorgden voor het huishouden of werkten dienstverlenende beroepen.
De gezinnen maakten deel uit van grotere families van mijnwerkers. In een samenleving waar nog weinig te beleven was, werd voetbal niet alleen een belangrijke vrijetijdsbesteding, maar ook een uitlaatklep voor de samenleving
Na de sluiting van de mijnen en de vervangende werkgelegenheid, zijn de voetbalclubs, die met de mijnen verbonden waren, nog steeds belangrijk in het Nederlandse voetbal. Als voorbeeld, Roda JC. De mijnwerkersclub uit Kerkrade, die de bijnaam van ‘De koempels’ heeft
De Oekraïense voetbal Sjachtar Donetsk heeft het mijnsymbool in haar logo staan, net als veel andere clubs met een mijnbouw verleden
Veel Nederlandse voetbalclubs uit Limburg, herinneren ons nog aan de geschiedenis van de mijnbouw in Nederland.

1926
1926
Westelijke Mijnstreek

SV Maurits

In de Westelijke Mijnstreek werd op 15 juni 1926 de amateurvoetbalclub Staatsmijn Maurits door de mijnwerkers genoemd naar het mijnterrein in Geleen-Lutterade opgericht. Een decennium later veranderde de club de naam in SV Maurits.
Maurits voetbalde het eerste jaar van haar bestaan in de Limburgsche Voetbal Bond waarna het in 1927 overging naar de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De thuiswedstrijden werden gespeeld in het Mauritsstadion aan de Kampstraat in Geleen gelegen bij de hoofdingang van de Mijn Maurits. De mijnwerkers konden ze op zondag naar hun favoriete club komen kijken. De club werd na Limburgia en Blauw Wit derde in de beker en landskampioenschap in het seizoen 1949-1950.
1936
1936
Oostelijke Mijnstreek

Limburgia

SV Limburgia werd op 9 mei 1920 opgericht, in eerste instantie onder de naam Rhenania, door de Staatsmijnen. In 1927 verhuisde de club naar de locatie van stadion Park Limburgia aan de Venweg naast Staatsmijn Hendrik en werd de naam omgedoopt tot Sportvereniging Staatsmijn Hendrik. Pas op 14 juli 1936 werd de naam, tijdens de algemene vergadering, omgedoopt in SV Limburgia. De club kende in de daaropvolgende jaren verschillende regionale successen. In 1949 kwamen 13 mijnwerkers om het leven bij een ongeval. Onder hen de vader van Sjra Jacobs, doelman van Limburgia. Twee jaar later werd dezelfde club KNVB-kampioen na een gewonnen wedstrijd van AFC Ajax met 6-0. Dit is het grootste succes van de voetbalclub. Een decennium later, toen het profvoetbal in Nederland werd geïntroduceerd, verloor Limburgia aan populariteit. De club degradeerde in twee jaar tijd naar de Tweede Divisie. Daarna voetbalde de club in de amateurafdelingen. In 1998 fuseerde SV Limburgia met RKBSV tot BSV Limburgia.
1954
1954
Westelijke Mijnstreek

Fortuna Sittard

In hetzelfde jaar dat de Nederlandse Voetbalbond werd opgericht met als doel het voetbal in Nederland te professionaliseren, werd Fortuna '54 opgericht door Gierd Joosten. Net als SV Maurits in de stad Geleen. De club deelde het Mauritsstadion met SV Maurits. Na het sluiten van de mijn verdween ook het succes van Fortuna '54 en werd de club door financiële problemen gedwongen te fuseren met Sittardia, een andere profclub uit buurstad Sittard. Zo ontstond de Fortuna Sittardia Combinatie (FSC, later omgedoopt tot Fortuna Sittard).
1972
1972
Oostelijke Mijnstreek

Roda JC

Roda JC uit Kerkrade is een van de grotere voetbalclubs uit de Limburg. De club staat vooral bekend als de ‘mijnwerkersvlub’Dat wordt door de mensen in de regio met trots en veel respect benoemd. Hoewel de laatste mijnen in de jaren 70 gesloten zijn, blijft Roda JC die naam dragen
De club is algemeen bekend onder de bijnaam “De Koempels” (mijnwerkers). Veertien jaar na de verhuizing naar het Parkstad Limburg Stadion werd in 2000 de Westtribune van het stadion omgedoopt tot ‘Koempel Tribune’. De club is tot stand gekomen uit een aantal fusies met andere clubs uit Kerkrade en is nog steeds verbonden met de mijnbouwcultuur uit de regio.

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.