Image Alt

3D marketing

Mijnbouw objecten en figuren

Niet alleen de posters bepaalden het gezicht van de Zuid-Limburgse mijnbouwbedrijven. Een aanzienlijk deel van deze voorbeelden was de verscheidenheid aan beeldjes, memorabilia, borden en modellen die werden gebruikt ter promotie voor de mijnwerkers. Vooral als geschenk bij jubilea, pensioen of gewoon als souvenir voor de verkoop. Op deze pagina de verhalen en het waarom van deze objecten.

 

Met uw muis of touchpad kunt U het 3D-object bekijken en ontdekken.

Mijnwagon

Als onderdeel van een grotere houten set werd deze miniatuur mijnwagen met de hand gemaakt tijdens een metaalbewerkingsschoolproject op de Technische Vakschool (TVS). Door de verschillende onderwijsprogramma’s kon men een opleiding voor bankwerker of elektricien volgen.

Deze en vele andere miniatuurwagons, zoals deze werden later met stukjes steenkool gevuld en verkocht als souvenirs of koopwaar.

3D-model gemaakt door Angel Shoylev

Met uw muis of touchpad kunt U het 3D-object bekijken en ontdekken.

Speelgoeddoos

Een relatiegeschenk uit eind jaren 50 van de Staatsmijnen. In die tijd experimenteerde de chemische tak van de Staatsmijnen met kunststoffen. Stamylan, het plastic waarvan de torens zijn gemaakt, was daar een van. Deze koeltorens werden gebruikt om een spel te spelen, waarvan het speelbord in de doos zit. Daarnaast kunnen de beeldjes ook gebruikt worden als eierdopjes. De koeltorens symboliseren het logo van de Staatsmijnen.

3D-model gemaakt door Angel Shoylev

Met uw muis of touchpad kunt U het 3D-object bekijken en ontdekken.

Beeldje mijnwerker

Dit is een opzichter in de mijn. Aan de rechterkant heeft hij een benzinelamp voor het aansteken en meten van gas. De opzichters coördineerden en hielden toezicht op de werkzaamheden met betrekking tot de ondergrondse en bovengrondse mijnbouw en groeven. Ze hielden toezicht op de mijnwerkers, zorgden voor hun werkschema’s, productie enz. Net als de mijnwagen en speelgoed doos, werd dit beeldje ook gebruikt als souvenir en handelswaar

3D-model gemaakt door Nora Chatib

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.