Image Alt

Gezondheid & veiligheid

Gezondheid & veiligheid

Op deze pagina lezen we meer over de gezondheid van de mijnwerkers en de veiligheidsmaatregelen die werden getroffen.

Veel zaken waren van invloed op de gezondheid van de mijnwerker. Wanneer een mijnwerker niet betrokken was geweest bij een ongeluk, had hij wel last van allerlei gezondheidsproblemen, zoals gehoorverlies door het lawaai van de machines, artrose door het vaak ongemakkelijke houdingen waarin zij moesten werken en longkanker of stoflongen door het kolenstof. De gevolgen voor de gezondheid waren blijvend en beïnvloeden het leven van een mijnwerker. Lees meer over de gevolgen voor het leven van de mijnwerkers op de volgende pagina.

Het werken ondergronds om de steenkool te winnen brengt veel risico’s met zich mee. De mijnwerkers moesten niet alleen uiterst voorzichtig zijn tijdens hun werkzaamheden, maar ze moesten ook alert zijn om te handelen als er een ongeluk gebeurt was. Op deze pagina leest u de verschillende veiligheidsmaatregelen die in de mijnen zijn doorgevoerd. Deze maatregelen waren bedoeld om ongevallen te voorkomen. Ongelukken waren echter niet allemaal onvermijdelijk. Daarom werd een reddingsplan voor elke mijn opgesteld en mijnwerkers speciaal getraind om bij ongelukken op te treden. Lees meer over het algehele reddingsproces ondergronds voor het leven van de mijnwerkers op de volgende pagina.

De mijnbedrijven hebben de hoogste ongevallenfrequentie van alle bedrijfstakken. Met name ondergrondse kolenwinning leidde tot gevaarlijke situaties en heeft het hoogste percentage verwondingen en dodelijke ongevallen in de mijnbouwsector. Ook de mijnen in Limburg waren de werkomstandigheden vaak zwaar en onveilig en dat leidde helaas tot veel ongelukken
Op deze pagina wordt achtergrondinformatie gegeven over ongevallen in de mijn en meer informatie over de twee grootste ongevallen in de Limburgse mijnbouw.

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.