Image Alt

Een dag is voorbij

Kom meer te weten wat een mijnwerker deed na zijn werk.

Na acht uur intensief lichamelijk werk was de dienst voorbij.
In die tijd was het gezicht van een mijnwerker zwart van het stof door de steenkool. Iedereen zag er hetzelfde uit. Voordat de mijnwerkers naar huis gingen moesten nog heel wat doen.

Voordat ze naar de douche gingen.

Voordat de mijnwerkers met de lift naar boven kwamen, moesten zij eerst hun penning van het penningenbord halen. Bij het verlaten van het mijnterrein, nadat hij had gedoucht en was omgekleed, gaf hij zijn penning bij de portiersloge af. De portier hing de penningen weer netjes bij elkaar op het bord. Op die manier wist men steeds wie nog ondergronds, bovengronds, of al naar huis was.

*

De lampen werden teruggezet in het lampenrek om opgeladen te worden voor de volgende dienst. De mijnwerker ging nu naar het badlokaal.

Douche tijd!

Het badlokaal was groot genoeg voor 20 tot 30 mijnwerkers om tegelijkertijd te kunnen douchen.
Het was tijd om het vuil van de mijn van zich af te spoelen, even te ontspannen en te kletsen over de werkdag. Zij maakten grapjes en hielpen elkaar het kolenstof van elkaars rug te verwijderen. Onder de mijnwerkers beter bekend als ‘poekelen’.

Douche maatjes

Zeep

Mijnwerkers gaven de voorkeur aan de Sunlight zeep. In de loop der jaren is de samenstelling van de zeep niet veranderd. Als je een keertje in de supermarkt komt, ruik dan eens dan de zeep. Je waant je dan even in het badlokaal van de mijn.


Wastafel

Vaak kreeg men het kolenstof niet goed uit de ogen en wimpers. Daarvoor gingen de mijnwerkers hun gezicht nog extra wassen en ogen en wimpers insmeren met margarine of slaolie.

Ontdek het 3D-model: Deze porseleinen wasbak behoort tot de vaste collectie van Nederlands Mijnmuseum. De wasbak maakte vroeger deel uit van de badlokaal in de mijn. . Bekijk het object van dichterbij door op de nummers te klikken.
3D-model gemaakt door Su Chin Zhang

Einde van de dag

De mijnwerkers dronken vaak na het einde van hun dienst een glas melk, die ze kregen in de milksboet (melkbar). In die tijd dacht men dat melk zou helpen tegen stoflongen, maar daar is weinig wetenschappelijk bewijs voor is.
Nadat de ze gedoucht hadden, waren de mijnwerkers klaar om naar huis te gaan. De sporen van het harde werken in de mijn was niet langer zichtbaar, zag je aan hun vermoeide blik in de ogen dat er weer een zware werkdag voorbij was.

Mijnwerker voor en na het douchen

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.