Image Alt

Dagelijks leven

De tijd in de mijn stopt nooit

De mijnen waren, in de vorige eeuw, door de grote vraag naar kolen 24 uur en 7 dagen in bedrijf. Bovendien zou het voor het mijn bedrijf niet efficiënt zijn geweest om de machines, die het water elke dag in en uit de mijn pompten, aan- en uit te zetten.

De werktijden in de steenkoolmijnen was verdeeld in 3 diensten van elk 8 uur. Voor alle 3 de verschillende diensten bestonden dezelfde procedures en regels. Op deze pagina zullen we de werktijden tijdens de dagploeg uitleggen.

Dagdienst: 6.00 uur tot 14.00 uur

Middagdienst: 14.00 uur tot 22.00 uur

Nachtdienst: 22.00 uur tot 6.00 uur

In de tijdlijn hieronder ziet u de volledige chronologische uitleg van de dagelijkse diensten in de mijnen. Klik op de gemarkeerde tekst in de tijdlijn om meer te weten te komen over het dagelijkse leven van de mijnwerkers.

Ieder taak was belangrijk

Zoals U kunt zien, bestond de werkdag van een mijnwerker niet alleen uit ondergronds werken. Er waren veel andere taken die de mijnwerkers moesten uitvoeren. Om de veiligheid en efficiënt werken te garanderen, was het schema van mijnwerkers erg strikt en moest iedereen zich aan de regels en procedures houden. Hier zullen we een volledige beschrijving geven van hoe de dagelijkse routine van mijnwerkers georganiseerd was: voor, tijdens (inclusief pauzes) en na het werk. Op de volgende sub pagina’s vindt je meer informatie over de dagindeling van een mijnwerker.

Luister naar Nico en een andere voormalige mijnwerker, die je vertellen hoe ze hun dagen in de mijn doorbrachten. In de video krijgt U een beeld van de dagindeling van de mijnwerker.

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.