Image Alt
Communicatie ondergronds.

Audio en visuele communicatie systemen.

Op deze pagina leert U meer hoe men vroeger ondergronds op verschillende manieren met elkaar communiceerden.
De mijnwerkers, werkten onder diverse omstandigheden en uitdagingen in de mijnen. Men maakte gebruik van diverse verschillende audio- en visuele communicatiesystemen.

In vergelijking met de lange geschiedenis van de technologieën in de grondstofwinning, is de ontwikkeling van communicatiesystemen in de mijnbouw relatief jong. Pas in het begin van de twintigste eeuw verschenen er communicatieapparatuur in ondergrondse mijnen (‘Underground mine communication, control, and monitoring’, 1984).

Dit lijkt bijzonder verrassend, omdat een efficiënt en succesvol communicatiesysteem van vitaal belang is. Niet alleen voor de veiligheid van de mijnwerkers, maar ook voor het optimaliseren van de mijnproductiviteit. Langzame of verkeerde communicatie kan ongelukken en vertragingen veroorzaken (McKern, 2016).

Verschuif de pijl om de mijn te bekijken in het verleden en de moderne tijd.

Niettemin werd een relatief grote verscheidenheid aan verschillende vormen van communicatiesystemen en -technologieën ontwikkeld, toegepast en verfijnd om een betrouwbare communicatie in de mijnen te garanderen. Dit was zeker geen gemakkelijke taak! Veel van de communicatiemiddelen die bovengronds veelvuldig werden gebruikt, waren onbruikbaar of moesten worden aangepast voor ondergronds gebruik omdat de moeilijke omstandigheden in de mijnen een nogal communicatie onvriendelijke  omgeving veroorzaakte (McKern, 2016).
De mijnen stonden voor veel uitdagingen om betrouwbare communicatiesystemen te gebruiken. Een paar hiervan zijn:

1
2
3
1
2
3

Mijnwerkers en uitrusting waren verspreid over een groot ondergronds gebied.

De ondergrondse mijngangen waren vaak slechts enkele meters breed, maar kilometers lang.

Als gevolg van voortdurende uitbreidingen wordt de totale mijnoppervlakten en de tunnels steeds groter en dus het communicatiesysteem moest flexibel genoeg zijn om mee te gaan met deze dynamische ontwikkeling (Ranjan & Sahu, 2013, p.23) worden.

Bovendien maken de slechte lichtomstandigheden, de constante geluiden van luide machines, hoge stof- en gasconcentraties en verschillende vochtigheidsniveaus communicatie moeilijk.
Vandaar dat een veilig en betrouwbaar communicatiesysteem, zodanig ontworpen moest zijn dat het veilig en bestand was tegen de zware omstandigheden ondergronds.

De lawaaierige en donkere omgeving van ondergrondse mijnen leverden altijd problemen op voor zowel audio- als visuele communicatiestrategieën, was het gebruikelijk om een combinatie van verschillende systemen en technologieën te gebruiken.

Hier kun je een korte video bekijken om een indruk te krijgen hoe het was om beneden in de kolenmijnen te werken.

Zoals je kon zien in de video hierboven, was het in de mijn erg lawaaierig en donker. Deze omgeving zou problemen opleveren voor zowel audio- als visuele communicatiesystemen. Daarom was het gebruikelijk om een combinatie van verschillende systemen en technologieën te gebruiken.

Ontdek op de 2 sub pagina’s hoe de mijnwerkers gebruik hebben gemaakt van visuele en audio communicatiesystemen.

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.