Image Alt

Collectie

De Collectie

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende thema’s van de collectie. Elk van de thema’s bestaat uit verschillende manieren van presenteren , die een rijke geschiedenis vormen vol intrigerende verhalen en 3D-modellen. Zo kun je op een unieke en meeslepende manier de verborgen verhalen van de Nederlandse mijngeschiedenis ontdekken. Geniet!

Barbara

In dit gedeelte kunt u meer lezen over de Heilige Barbara, de patrones van mijnwerkers. Duik in de geschiedenis van de Heilige Barbara en ontdek haar legende en leer over de symbolische betekenis van de Heilige Barbara in de mijncultuur.

Marketing & onderneming

Dit gedeelte is gewijd aan de verhalen, betekenis en historische kennis die kunnen worden ontleend aan de identiteit en visuele communicatie van de mijnen in Limburg en de bedrijven die ze bezaten.

Communicatie

In dit gedeelte leert U meer over de verschillende manieren van ondergronds communiceren in die tijd. De mijnwerkers stonden vanwege de extreme omstandigheden in de mijnen voor verschillende uitdagingen, dus waren verschillende audio- en visuele communicatiesystemen van vitaal belang.

Dagelijkse leven

Wat zou er gebeuren tijdens een gewone dag in de mijn? In dit gedeelte komt u te weten wat de verschillende diensten van de werkdag waren en wat mijnwerkers in hun specifieke diensten deden. Je leert wat er gebeurde voordat de dienst begon, wat mijnwerkers deden op het werk, tijdens hun pauzes en aan het einde van hun dienst.

Gezondheid & veiligheid

In gedeelte kunt U lezen over de gezondheid en veiligheid van mensen die hun leven hebben gewijd aan de mijnen in Limburg. Kennis opdoen over de ongevallen ondergronds en bovengronds en andere noodsituaties die de mensen meemaakten.

Mijnbouw cultuur

Na een dag hard ondergronds werken, brachten mijnwerkers graag tijd door met hun gezin en beoefende ze hun hobby’s uit. Populaire bezigheden waren voetbal en muziek maken in een fanfare of harmonie. Deze droegen ook bij aan het gevoel van kameraadschap onder de mijnwerkers.

Lampen

Lampen zijn al generaties lang onmisbare instrumenten voor de veiligheid en de werkzaamheden van de mijnwerkers. Lees meer over de ontwikkeling van mijnbouwlampen in de loop van de tijd en hun rol in het leven van de mijnwerkers.

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.