Image Alt

Mijnbouw in Nederland

De Website

“Mijnbouw in Nederland” is een website die gewijd is aan het presenteren van verschillende verhalen, die we de afgelopen maanden zijn tegengekomen. Ze worden aangevuld met verschillende beschrijvingen, zoals: afbeeldingen van de mijnen en mijnwerkers, video (interviews), animaties en interactieve objecten, zoals H5P om uw kennis te testen. Bovendien zijn 3D-modellen toegevoegd in de pagina’s van de “Collectie“, zodat u volledig het artefact kunt bestuderen, zoals het van dichtbij bekijken van de texturen en details. Al deze beschrijvingen dragen bij aan ons doel, namelijk om u te helpen de onnoemelijk veel verhalen over de Nederlandse mijngeschiedenis te begrijpen en echt te waarderen.

Dit maakt deel uit van een klassenproject uit de cursus ‘Digitale collecties maken’ van het MA Digital Cultures-programma aan de Universiteit Maastricht. Na een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum kregen we de opdracht om digitale 3D-replica’s te maken van de artefacten van de huidige tentoonstelling van het museum. De selectie van modellen was gebaseerd op zeven thema’s: Heilige Barbara, identiteit, communicatie, dagelijks leven, gezondheid en veiligheid, Mijncultuur en lampen. Deze items zijn allemaal te vinden onder de pagina “Collectie“.

We zijn dankbaar dat wij, als studenten in de gelegenheid zijn gesteld om dit te mogen doen en met U als lezer te mogen delen.

IMG_9306
EENKInkWwAAqnsw

Historie Nederlandse Mijnbouw

Hallo Koempel!

Kolenmijnen en mijnbouw waren de van inkomsten voor Limburg. De meest zuidelijke provincie van Nederland. De mijnen waren verbonden met bijna elk aspect van het dagelijkse leven en leverden niet alleen banen, maar ook gemeenschapszin voor de mensen in de regio.

De opkomst en neergang van de Limburgse kolenindustrie waren onlosmakelijk verbonden met het leven van de mensen die er woonden. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in dit verhaal helpt ons om het leven van mensen en de hechte gemeenschap, van ongeveer 1890 tot 1974, beter te kennen en begrijpen.

Oranje Nassau I

1900

Na het einde van de Europese industriële revolutie opende in 1899 de eerste Nederlandse steenkoolmijn. Deze stond bekend als de Oranje-Nassau I. Hier is nu het Nederlands Mijnmuseum in gevestigd.

1950

Door de toenemende concurrentie van de buitenlandse mijnen door steenkool te delven tegen goedkopere kosten, volgde er in 1958 een crisis in de mijnbouw van Limburg. Dit is naar alle waarschijnlijkheid het begin geweest van de teloorgang van de mijnindustrie in Limburg.

2000

Na de sluiting van de laatste mijn in 1974 was er geen organisatie meer om hun verhaal te vertellen. In 2005 is het Nederlands Mijnmuseum opgericht, om de herinneringen aan de mijngeschiedenis levendig te houden.

Collectie

De collectie bestaat uit verschillende objecten afkomstig uit het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Alle gefotografeerde objecten zijn gebruikt in en rond de Nederlandse mijnen. Elk object heeft een eigen plaats binnen een verhaal op deze website.

De collectie van deze website zijn gebaseerd op de volgende thema’s: Heilige Barbara, identiteit & promotie, communicatie, dagelijks leven, gezondheid en veiligheid, mijnbouwcultuur en lampen. Binnen elk van deze thema’s kunt U informatie vergaren in een reeks video’s, animaties, inspirerende verhalen en bekijken van de 3D-modellen die speciaal voor dit project zijn gemaakt.

Woorden om te onthouden

"Het mijnverleden van Heerlen begrijpen, is begrijpen wie je bent!"

Simone Claessens
Curator van het Nederlands Mijnmuseum

“We leefden letterlijk van onze tuinen”

Helene Kulhawy
Vrouw van een ex mijnwerker

“Voor mijn eigen gemoedsrust was ik blij dat de mijnen gesloten waren, maar ik realiseer mij ook dat het voor de regio een regelrechte ramp was.”

Leny Thelen
Vrouw van een ex mijnwerker

“Barbara, de patroonheilige van beroepen met een kans op een plotseling overlijden, was voor mij altijd een steun en toeverlaat voor de angst die ik altijd had, wanneer Frans aan het werk was. Zo diep e onbereikbaar ondergronds. Elk jaar, op 4 december bezoeken wij het Barbarafeest bij de Gedachteniskapel in Terwinselen. Op deze plek herdenken wij alle 1473 mijnwerkers die tijdens de 75-jarige mijnbouw om het leven kwamen. Hun namen worden vermeld op een gedenksteen bij de kapel. Ja, ik heb altijd een Barbarabeeld in huis en ook een stenen beeld van een mijnwerker.”

Leny Thelen
Vrouw van een ex mijnwerker

“Na zijn opleiding als ondergronds opzichter zijn wij in 1964 getrouwd. Zelf was ik zelfstandig ondernemer en moeder van 3 kinderen. Ik had ook voldoende tijd voor mijn hobby’s”

Leny Thelen
Vrouw van een ex mijnwerker

Een korte video over de “onzichtbaarheid” van de Nederlandse mijnen – Geproduceerd door de Nederlandse omroep VPRO.

Ontdek meer op de website van het Nederlands Mijnmuseum.

Hebt U vragen over het museum, deze website, over het project van de Universiteit van Maastricht of een andere vraag, stuur dan even een bericht.